Wat kan een ambassade of consulaat voor je doen?

Meestal als je naar het buitenland gaat heb je wel de beschikking over een goede reisverzekering. Die verzekering heeft vaak een alarmcentrale die hulp kan bieden. Maar voor sommige gevallen ben je aangewezen op de Nederlandse ambassade of een consulaat.

Reisverzekering en hun alarmcentrale

Voor problemen in het buitenland ben je in eerste instantie aangewezen op je reisverzekering. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om goed voorbereid op reis te gaan naar het buitenland. Let ten eerste altijd op of je de juiste reisdocumenten bij je hebt. Zorg er ook voor dat je voldoende financiƫle middelen hebt. Ook is het belangrijk dat je voor bepaalde lande de juisten inentingen hebt gehaald bij je arts. Uiteraard is een goede verzekering ook een eerste vereiste.

Ambassade

In het buitenland zijn de ambassades de vertegenwoordigers van alle Nederlanders. De medewerkers van de ambassades behartigen de Nederlandse belangen in het buitenland. Ze letten ook op de Nederlanders die er wonen of op reis zijn. De consulaten richten zich meer op taken die niet zijn weggelegd voor de ambassades. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft de controle over de ambassades in het buitenland. Ons land heeft meer dan 150 Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.

Wat doet de ambassade voor jou?

In geval van nood kan de ambassade je in de volgende situaties hulp bieden:

Bij verlies of diefstal van reisdocument (paspoort of ID-bewijs) kunnen ze een noodpaspoort of laissez-passer verstrekken
Adviseren bij verlies of diefstal van geld en daardoor geldnood is ontstaan. Hoe kun je geld overmaken vanuit Nederland naar het land waar je bent.
Eventueel kunnen ze familie benaderen om geld of andere middelen te verstrekken
Indien je niemand hebt die je kan helpen met geld of vliegtickets, dan kan de ambassade onder bepaalde voorwaarden helpen om geld te lenen om terug te gaan naar Nederland.
Als je op zoek bent naar een advocaat, tolk of arts kan de ambassade je helpen
De familie berichten bij noodgevallen als ziekenhuisopname, ongevallen of bij overlijden
De ambassade kan contact opnemen met familie in geval van arrestatie
Bij een vermissing houdt de ambassade contact met de lokale overheid

Maar er zijn natuurlijk ook een aantal zaken waarbij de ambassade je niet kan helpen:

Een voorkeursbehandeling geven in een ziekenhuis
Rekeningen voor je gaan betalen
Je eventuele terugkeer naar Nederland betalen
Je kunt ook geen goederen opslaan in het gebouw van de ambassade
Helpen bij het vinden van een baan, werkvergunning of eventueel onderdak
Als je in de gevangenis zit kunnen ze je er niet uit krijgen, ook worden er geen advocaatkosten en borgtochten betaald